Maximum Overdrive (1986)

Maximum Overdrive cover

Who Made Who?

Teknologi er flott. Teknologi er noe som knytter oss sammen over store avstander. Noe som gir oss muligheten å la hele verden vite når vi er sulten, trøtt eller har tilbakelagt en ti kilometers joggetur. Vi har blitt avhengig av dingser og gadgets som opprettholder vår status som medborger her på jorda – uansett hvor vi befinner oss (der man har signal, vel å merke.)

Maximum Overdrive er en film om mennesker som tar det for gitt at teknologien og dens mange fremskritt tilhører oss, og ikke omvendt.

vlcsnap-2014-06-09-18h51m38s51

Cameo av Stephen King himself

Keep on truckin’

Filmen er basert på Stephen Kings novelle «Trucks» som først ble utgitt i 1973 – En komet flyr farlig nært jorda og etterlater seg en radioaktiv sky som gjør at alle mekaniske gjenstander som biler, minibanker og videospill våkner til live. Blodtørstige gressklippere løper løpsk, tennisballmaskiner (eller hva de nå heter) spytter ut baller i livsfarlig fart og bulldosere moser stakkars baseball-unger. Med andre ord, teknologien vi har blitt så avhengig av har vendt seg mot oss…

Under alt kaoset finner en liten gjeng folk ly i en bensinstasjon der de forskanser seg mens de prøver og finne ut hva det er som foregår. Samtidig patruljerer svære lastebiler utenfor – prøver de å rømme, blir de kjørt rett ned. Hvilket formål har de skumle bilene?

«Maximum Overdrive», som filmversjonen heter, føles delvis som en katastrofefilm og delvis som en typisk zombiefilm a la George A. Romero («Night of the Living Dead», «Dawn of the Dead» etc.). Når alt går til helvete viser King oss at folk generelt er feige egoister som verken har kapasitet for eller ønske om samarbeid – et tema King har vært innom i flere av fortellingene hans.

«Trucks» har faktisk to filmversjoner. I 1997 ble det gjort et nytt forsøk på å filmatisere novellen i form av en TV-film. Den har jeg ikke sett, og har ei heller planer om å gjøre akkurat det.

vlcsnap-2014-06-09-18h54m12s97

If you want it done right…

Skrekkfilmer basert på Stephen Kings bøker og noveller var det flust av på åttitallet. Den mest kjente og antageligvis beste, er Stanley Kubricks «The Shining». Kubrick tok mange kreative friheter med kildematerialet, og endte opp med en film som skiller seg betraktelig fra boken. Det er vidt kjent at King ikke var fornøyd med filmen, som han på en diplomatisk måte kalte «a flawed masterpiece». Muligens var det flere filmversjoner av hans bøker han heller ikke fant tilfredstillende, for «Maximum Overdrive» var Kings måte å si «vil du at ting gjøres riktig, må du gjøre dem selv».

«Maximum Overdrive» er per dags dato Stephen Kings eneste credit som regissør. Når han blir spurt hvorfor han aldri har gjentatt bedriften, svarer han selvironisk: «watch Maxium Overdrive». Han sier selv han var så proppfull av narkotika («coked out of his mind» i hans egne ord) når han lagde filmen at han ikke helt visste hva han holdte på med.

vlcsnap-2014-06-09-18h57m38s112

«Mordergressklippere» kunne muligens vært tittelen på en oppfølger

The players

Emilio Estevez hadde nettopp slått igjennom som skuespiller med roller i filmer som «Breakfast Club», «St. Elmo’s Fire» og «That Was Then…This is Now» og var et av de heteste navnene i Hollywood. Han spiller her rollen som Bill Robinson, en fengselsfugl som avtjener samfunnstjenesten sin hos den smått tyranniske bensinstasjonseieren Bubba Hendershot. Når katastrofen skjer, viser det seg at Bill er en av få som ikke er feig og ikke bare tenker på sitt eget velvære.

På åttitallet var det tydeligvis lettere å sjekke opp folk. Laura Harrington(«What’s Eating Gilbert Grape?», «Devil’s Advocate») spiller Brett, en haikende jente og filmens «romantic interest». Når hun først møter Bill, ser hun på ham og sier:

«You’re cute»

…og vips – når natten faller ligger de og koser seg. Muligens tenker de at dette er slutten på verden, og at de må gjøre det beste ut av situasjonen? Det går uansett kjapt i svingene her.

De øvrige skuespillerne i filmen har en tendens til å overspille, spesielt servitrisen Wanda June (spilt av Elen McElduff). Hun tolker rollen som om Caps Lock-knappen KONSTANT. ER. PÅ. Altså ikke så veeeeldig subtilt. Slitsomt, men også litt (uintensjonelt) morsomt.

vlcsnap-2014-06-09-19h03m07s207

We Salute You

Filmens musikk leveres av AC/DC og føles nesten som en greatest hits-liste – «Hell’s Bells», «Shook Me All Night Long» og «For Those About to Rock» er alle med på soundtracket. De øvrige lydsporene er instrumentale, med skikkelig pumpebass og Angus McYoung som lirer av seg blueslicks på toppen. Filmen får sterkt driv og rytme av musikken, og selv om det er litt typisk, cheesy åttitalls med rock og metall, passer det filmen ganske så godt.

Spesialeffektene i filmen er mest av det praktiske slaget, hovedsakelig bestående av eksplosjoner (se bildet nedenfor) og bilstunts. Jeg synes nesten dette er litt synd, i og med at åttitallsfilmer gjerne får et ekstra lag av ost med dårlige bluescreen-effekter og «stop motion»-animasjoner.

vlcsnap-2014-06-09-19h03m18s175

A truckload of cheeze

«Maximum Overdrive» er langt fra den beste filmatiseringen av Stephen Kings historier, men den er unik med tanke på at det er den eneste filmen King selv har regissert. Samtidig er den en fornøyelig og lett underholdende ostefilm – en god tidtrøyte med andre ord.

Hele filmen ligger forresten på youtube.

Traileren:

Filmen: 5/10

Ostness: 7/10