Howard the Duck (1986)

duck cover

Trapped in a world he never made.

George Lucas er ansvarlig for uhorvelig mange gode filmerfaringer jeg hadde som liten pjokk. Det hele begynte med Star Wars, ballet på seg med Indiana Jones-filmene og siden slukte jeg alt som i det hele tatt kunne minne meg om eventyrene til Luke, Han Solo og Indy – «Labyrinth», «Willow», «Goonies», «Dark Crystal» osv. Howard the Duck kan kanskje ikke sies å minne så altfor mye om de ovennevnte filmene, men – den var produsert av George Lucas. For en tiårig fanboy var det nok.

I dag kan jeg ikke si det samme. Den framstår som en tidvis underholdende, av og til creepy (men ikke på samme måte som en skrekkfilm) og fullstendig bisarr eventyrfilm som hele tiden balanserer mellom å være forferdelig og tja…ganske så interessant.

howard_the_duck1

Den aller første Marvel-filmen?

Howard the Duck handler om en and fra et parallelt univers som blir dradd inn i vår virkelighet grunnet et eksperiment som går litt skeis. Howard lander i nabolaget til rockejenta Beverly. Hun synes synd på ham, og lar han sove i senga hennes. Det Howard ikke vet, er at en av «The Dark Overlords of the Universe» også har kommet ned til Jorda, med planer om å ta over hele greia…

Howard the Duck er basert på en Marvel-tegneserie, noe som gjør dette til en av de første Marvel-filmene (Captain America fra 1979 er dog kanskje den aller første?). Etter det jeg har lest, var tegneserien langt mer satirisk og «voksen» enn filmen. Om filmen hadde gagnet å være nærmere opphavet får vi vel aldri vite, med mindre Hollywood finner det for godt å velge Howard som sitt neste reboot-prosjekt. Hva tror dere?

Howard-the-Duckleathompson

Filmen som ødela en gryende regissørkarriere?

Willard Hyuck er nok mest kjent som manusforfatter for filmer som «American Grafitti» og «Indiana Jones and the Temple of Doom», men har også regissert fire filmer (deriblant «Best Defense», med Eddie Murphy og Dudley Moore). Man kan kanskje argumentere for at han kunne ha blitt en stor regissør, men Howard the Duck ble – kanskje forståelig- hans siste film bak kameraet.

Etter megahit’en «Return of the Jedi» skulle Howard the Duck fortsette suksessen og øke verdien til Lucasfilm-imperiet. Det…gjorde den ikke. Filmen kostet 37 millioner dollar å lage, men floppet voldsomt da den kun spilte inn 16 millioner. Lucas hadde på dette tidspunktet nettopp bygd Skywalker Ranch og var i stor pengenød. Dette førte igjen til at han måtte selge det nyoppstartede animasjonsstudioet Pixar til hans kompis Steve Jobs. Merkelig hvordan ting ordner seg til slutt.

howardduck6timrobbins

Overspill på godt og vondt

Så godt som alle skuespillerne overspiller, med blandet hell. Tim Robbins er i dag kjent som en seriøs og bra skuespiller med «Shawshank Redemption», «The Player» og (en av mine skrekkfavoritter) «Jacob’s Ladder» på CV’n. I Howard the Duck spiller han Phil Blumburtt, en vitenskapsassistent som aldri helt blir hysterisk morsom – bare hysterisk, irriterende og skikkelig «over the top».

I rollen som vitenskapsmannen besatt av en utenomjordisk demon, Dr. Jenning, har vi Jeffrey Jones. Kultklassikeren «Ferris Bueller’s Day Off» kom også ut i 1986, der Jones spilte en bemerkelsesverdig lik rolle som en «besatt» og ondskapsfull rektor (minus spesialeffektene, selvsagt), Jones’ rolle er for meg noe av det som gjør filmen severdig. Joda, han overspiller så det suser, men på rett måte. Han stjeler hele filmen, og det gjør absolutt ingenting.

Lea Thompson kjenner vi nok best som Michael J. Fox sin vanvittig søte (etter min mening da) mor i «Back to the Future». Her spiller hun Beverly, vokalisten i jentebandet «Cherry Bomb». Visst er hun søt her også (selv med schwææær, kreppet åttitalssveis), men det er stort sett alt man kan si om rollen hennes. Interessant nok prøvespilte ifølge imdb popstjernene Tori Amos og Belinda Carlisle for rollen.

howardtheduck creepy

Creepy Cheeze

Howard the Duck er kanskje en av de mest cheesy filmene jeg kan huske å ha sett. Den har en 12-årsgrense, og filmen føles definitivt som en «hysterisk morsom» actionkomedie for de litt eldre barna. Samtidig inneholder filmen mange scener av seksuell natur, spesielt sekvensen når Howard ser rumpa til Beverly (bildet ovenfor) og sier:

«I have developed a greater appreciation for the female version of the human anatomy… ARROOOOO!» 

…hvorpå Beverly liksomforfører Howard og begynner å beføle ham. Det blir bare…creepy, feil og skikkelig ekkelt.

Howard er egentlig ingen sympatisk figur. Han er frekk, sjåvinistisk og snakker ned til Beverly og Phil uten at de virker å bry seg nevneverdig. Det er bare i samtalene med den demonbesatte Dr. Jenning at han møter sin likemann.

HowardtheDuck-notDRjennings

Thank Goodness it’s ILM

Spesialeffektene av ILM (Industrial Light and Magic) er kanskje filmens mest positive innslag, og holder god «Ghostbusters»-standard. Det er litt morsomt å merke seg det visuelle designet på monsteret i slutten (som du ser på bildet nedenfor). Minner det ikke litt om denne skapningen fra «MIB»? Monsteret ser bra ut, og er stop motion-animert i beste Star Wars-ånd.

Effektene kan med fordel sammenlignes med øvrige filmer som kom ut i 1986, og jeg grøsser ved tanken på hvor dårlig Howard the Duck kunne ha vært uten ILMs ekspertise.

Howard-The-Duckmonster

Masete underholdning

Jeg innrømmer at jeg måtte se Howard the Duck i to omganger i forbindelse med denne artikkelen. Den blir i overkant masete og «hylete». Merkelig nok er det ikke hyling av den typiske åttitallssorten – dvs. hjelpesløse damer (tenk deg Kim Basinger i «Batman» så vet du hva jeg mener) – her det Howard selv og litt plagsomt overspillende Tim Robbins som brøler og roper seg gjennom de fleste scenene.

Hvorfor har jeg da sett filmen så mange ganger? Tjajoo, den er bare så inni granskauen cheesy og bisarr og rar at jeg blir helt fascinert. Samtidig er det for meg mange nostalgiske følelser tilknyttet denne merkelige saken. Tydeligvis er jeg ikke alene, for det er mange som anser Howard the Duck som en vaskeekte kultklassiker.

Filmen ligger i skrivende stund på iTunes samt er også tilgjengelig på DVD. Jeg tviler dog sterkt på om vi noen gang får se en Blu-ray-lansering (ønsker meg Blu-ray med kommentarspor av George Lucas selv – kommer aldri til å skje, men det hadde vært verdt prisen alene).

Traileren:

Filmen: 4/10

Ostness: 9/10